"Świadoma droga do
zdrowej relacji z jedzeniem polega na tym, że zaczynasz żyć uważnie,
dzięki czemu stajesz się bardziej świadomy swoich uczuć, myśli, tego co
robisz i co jesz przez cały dzień."
Elżbieta Lange jest psychoterapeutką i psychodietetykiem. Od wielu lat promuje zdrowy styl życia poprzez edukację żywieniową. Prowadzi szkolenia, organizuje grupy wsparcia, pisze książki. Ma na swoim koncie takie tytuły jak: "Nie t(ł)ucz się dietami", "Gdybym tylko schudła..." czy "Kobiety bez diety - Rozmowy bez retuszu". Jej najnowsza publikacja "Emocje na talerzu. Jak odbudować zdrową relację z jedzeniem" porusza bardzo ważny temat, jakim jest rozumienie własnych emocji i potrzeb żywieniowych.
"Pragnienie czegoś słodkiego może oznaczać, że jesz za dużo czerwonego mięsa, potrzebujesz naturalnej energii, potrzebujesz odpoczynku, powinieneś mniej się stresować, potrzebujesz więcej życiowej równowagi, więcej snu, czasu z przyjaciółmi, wsparcia, więcej słodkich akcentów i przyjemności w życiu."
Jeśli notorycznie mamy ochotę na czekoladę to potrzebujemy magnezu i aktywności, która zmniejsza stres i pomaga zachować stabilny poziom cukru we krwi. Ochota na kawę może informować o potrzebie wypoczynku. Chęć na słone lub ostre przekąski również daje sygnał o potrzebach naszego organizmu. Nasze ciało wysyła nam nieustannie sygnały, których często nie potrafimy zinterpretować. Nawyki żywieniowe, które ukształtowały się nam na wczesnym etapie życia, nie zawsze są zgodne z tym, co faktycznie nam służy. Zmiana tego, co i kiedy jemy może być kluczowa dla naszej kondycji psychicznej i fizycznej.
"Skupieni na codzienności, niejednokrotnie zapominamy o swoich potrzebach. Coraz trudniej nam w tym pędzącym świecie zatrzymać się, przyjrzeć się sobie i zapytać - co czujemy, czego potrzebujemy? Doprowadziliśmy do sytuacji, w której nie jesteśmy w stanie rozpoznać własnych emocji. Tracimy kontakt ze sobą. Nasze życie to lista zadań do odhaczenia. Gubimy swój wewnętrzny rytm. To z kolei wpływa na zaburzenia łaknienia."
Na rynku wydawniczym jest obecnie mnóstwo książek i poradników na temat żywienia. Często można się pogubić w wyborze czegoś odpowiedniego dla siebie. Elżbieta Lange pisze w jasny i przejrzysty sposób. Pokazuje nam ukryte powody naszych pragnień żywieniowych. Podpowiada jak uważnie obserwować nasze ciało, jak nauczyć się rozpoznawać nasze emocje ukryte za różnymi "zachciankami". Udowadnia, że zachowania związane z jedzeniem wychodzą daleko poza samą kwestię przyjmowania pokarmu. Jedzenie pełni funkcję kulturową, społeczną i psychologiczną. Kiedy jesteśmy najedzeni, czujemy się zaspokojeni nie tylko fizjologicznie, ale też emocjonalnie.
"Emocje to twój własny, wewnętrzny system, którego potrzebujesz, aby radzić sobie w świecie. Odczytuje on twoje potrzeby i to, co dzieje się wokół ciebie. Ostrzega cię, objaśnia rzeczywistość, a ty, zamiast go słuchać, rozpakowujesz kolejną tabliczkę czekolady."
Nasze emocje zawsze mają swoje źródło w ciele. Reagujemy uciskiem w żołądku, uczuciem gorąca, szybszym biciem serca, suchością w ustach, bólem głowy, drżeniem rąk, trudnościami z oddychaniem i wieloma innymi reakcjami, których każdy z nas niejednokrotnie doświadczył. Pocieszanie się jedzeniem często wynika z faktu, że nie chcemy zaakceptować trudnych emocji. Niestety tłumienie ich nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem. Konfrontacja z tym, co czujemy może być dla nas zbawienna pod wieloma względami. Autorka omawia kolejno emocje takie jak: złość, strach, samotność, bezsilność, smutek, wstyd, poczucie winy czy rozczarowanie. Pokazuje nam korelacje między tym co czujemy, i co jemy. Ta książka to świetny poradnik. Dostarcza nam niesamowitej wiedzy, mnóstwo cennych informacji, porad i wskazówek na temat świadomego żywienia. Naprawdę warto przeczytać!
"To, co nam najczęściej doskwiera to głód. Jesteśmy głodni akceptacji, uwagi, uczuć. Głodni wolności życia w pełni. Głodni poznawania siebie samych naprawdę i głodni tego, by być sobą."
Edith Eva Eger
Komentarze
Prześlij komentarz